
15/07/2025 0 Kommentarer
Ravel og Čiurlionis 150: Eventyrets Horisonter
Ravel og Čiurlionis 150: Eventyrets Horisonter

Ravel og Čiurlionis 150: Eventyrets Horisonter
I år markerer 150-års jubilæet for to visionære kunstnere: den franske komponist Maurice Ravel og den litauiske komponist og symbolistiske maler Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Til ære for dem inviterer koncertserien Ravel og Čiurlionis 150: Eventyrets Horisonter det danske publikum ind i en levende, fantasifuld verden, hvor musik, bevægelse og billedkunst smelter sammen i en poetisk dialog.
Programmet opføres af anderkendte kunstnere: operasanger Karolina Delanoue, pianist Nadia Okrusko og danser/koreograf Signe Elisabeth Larsen.
Koncerten byder på et nøje kurateret udvalg af Ravels klaver- og vokalværker, som fremhæver hans fascination af forskellige kulturer og folkemusikalske traditioner. Fra spanske rytmer og græske melodier til eksotiske inspirationer fra Asien og Mellemøsten fører hans musik os på en levende rejse gennem lyd og fantasi.
Ravel og Čiurlionis 150: Eventyrets Horisonter rækker endnu længere og omfavner den rige arv af litauiske folkesange og klaverværker af M.K. Čiurlionis. Disse værker vækker Litauens sjæl til live – fra det blide morgenlys til skovenes dybe stilhed og den fjerne flod Nemunas, som strømmer gennem længslen og naturens poesi – og tilføjer programmet en unik baltisk stemme.
Projektioner af Čiurlionis’ ikoniske symbolistiske malerier glider sømløst sammen med ny koreografi, hvor udtryksfuld danserbevægelse skaber en stærk fysisk fortælling. Sammen inviterer musik, dans og billede publikum til at fejre og fordybe sig i de to enestående komponisters kreative arv.
Koncerterne er sponsoreret af Roskilde, Vordingborg og Stevns Kommuner.
OM KUNSTNERNE
Karolina Delanoue er en litauisk mezzosopran, født i en musikerfamilie. Hendes vej ind i den klassiske musik begyndte tidligt og har udviklet sig til en personlig og stadig voksende kunstnerisk rejse.
Hun studerede klassisk sang ved Musikakademiet ved Vytautas Magnus Universitet i Kaunas, Litauen, og fortsatte senere sin udvikling på Mozarteum Universitetet i Salzburg, Østrig. Her blev hun også medlem af Bachkoret og deltog i produktioner ved Salzburg Festspillene, Pinsefestivalen og Grafenegg Festivalen, hvor hun optrådte sammen med førende orkestre som Wiener Philharmonikerne, Mozarteum Orkestret, Camerata Salzburg og andre.
Siden 2019 har Karolina været bosat i København og fokuserer i øjeblikket på at udvikle sine egne kunstneriske projekter og give solokoncerter rundt omkring i Europa. Hendes repertoire spænder bredt – fra barok, klassisk og romantisk musik til værker fra begyndelsen af det 20. århundrede – med en særlig forkærlighed for fransk og spansk musik, som harmonerer dybt med hendes vokale udtryk og kunstneriske temperament og skaber en naturlig og personlig forbindelse.
Nadia Okrusko er en pianist fra Litauen, bosat i Danmark siden 2015. Hun begyndte sin musiske uddannelse på M.K. Čiurlionis Nationale Kunstskole i Vilnius, og Čiurlionis’ musik har siden været en meningsfuld del af hendes kunstneriske rejse.
Nadia har en kandidatgrad i klaver fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og har modtaget flere studielegater i Danmark. Hun er prisvinder ved flere nationale og internationale konkurrencer, herunder førstepladsen ved “Rosalyn Tureck J.S. Bach” klaverkonkurrencen i New York i 2008 og andenpladsen i konservatoriets legatkonkurrence i 2017, hvor hun også optrådte som solist med Percurama Ensemble i Radiohuset i København.
I dag arbejder hun med solokoncerter og kammermusik, samarbejder med sangere, instrumentalister og dansere samt skaber engagerende koncerter for børn i danske skoler. Hun er desuden grundlægger af musikkollektivet Damkapellet.
Nadia har optrådt på festivaler som Copenhagen Opera Festival, Klang, Sommerklassisk i Tivoli, Vinterjazz, Vækst og Spot – samt på internationale scener i Sverige, Norge, Frankrig, Tyskland, Spanien, Letland, USA, Mexico, Ecuador og Kina.
Signe Elisabeth Larsen er en ung, passioneret danser med baggrund i klassisk ballet og over 22 års danseerfaring. Hendes rejse med balletten startede i 2006 hos Fru Heerings Danseinstitut, hvorigennem hun medvirkede i diverse opsætninger med Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. i Pakhus 11, Det Kongelige Teaters Gamle Scene, Næstved Bio, Søholt Barokhave mm.. I 2012 fortsatte denne rejse hos Christianshavns Balletskole, og i 2019 startede hun sin egen balletskole i hendes hjemby på Stevns, som senere skiftede navn til Stevns Ballet Association, og som hun drev frem til 2022.
Signe er en mangefacetteret danser, der har udnyttet sin solide, grundlæggende, dansemæssige dannelse i balletten til at udforske diverse dansestilarter. Udover en baggrund i dansens verden har Signe også en musikalsk baggrund, som har givet hende en særlig evne til at opfange musikkens nuancer og formidle dem gennem dansen. Denne evne har hun i særdeleshed brugt ved udarbejdelsen af koreografier til hendes egne opsætninger. Udover dansen og musikken er Signes store passion sprogvidenskab, og hun er i øjeblikket ved at uddanne sig på Københavns Universitet, hvor hun læser bacheloren i Lingvistik.
FRI ENTRÉ

Kommentarer