Sølvskatten fra Stege

Sølvskatten fra Stege 

Af sognepræst Lene Skov Opsahl 

I oktober 2013 blev der under renoveringen af den tidligere præstegård i Stege, Morten Reenbergs Gård, som i vore dage er Stege kirkes sognegård, fundet en betragtelig sølvskat i form af 152 sølvdalere. Sølvskatten har ind til for nylig, - med en vægt på over 3 kg - været én af landets største sølvskatte. Sølvet blev fundet under stengulvet af murersvend Lars Høy, hvor der i sognegården nu er rengørings- og varmerum, men hvor der tidligere var en kamin. Stofposen, som pengene havde ligget i var mørnet og opløst af tidens tand, men sølvdalerne var alligevel velbevarede, fordi de havde været opbevarede ved præstegårdens tørreste og varmeste sted. 

Mønterne er formentlig blevet gemt under svenskekrigene og har ligget urørt siden 1655. De menes at have tilhørt præst Anders Pedersen Hegelund, som er død af pest som så mange andre på den tid.  

Efter fundet af mønterne har forskere fra Nationalmuseet undersøgt dem nærmere og konservatorer har arbejdet med dem. De er nu udstillet på Nationalmuseet som en del af en vandreudstilling om penge, ’Ka-ching’ - Show me the money’. 

Stege kirke var på den 6. juni på tur til København netop for at se sølvskatten. Der var dog ikke mange oplysninger om mønterne, men det håber vi at kunne få ved et senere foredrag til vinter. Vi håber nemlig at kunne få et foredrag af en historiker fra Nationalmuseet, som kan fortælle noget om svenskekrigene, pesten og handlen i Europa under barokken som tidsepoke.  

Den glade opdager af de mange mønter, Lars Høj, glædede sig ved gensynet af sølvskatten. ’Mønterne lignede nu overvejende sig selv fra dengang, de blev fundet. Stofposen, som de lå i på museets, var deres opfindelse’, sagde han, ’men det var en flot udstilling!’ 

Udstillingen, som mønterne indgår i, varer frem til september 2028. De, der ikke kom med på kirkens tur til Nationalmuseet, kan derfor nå at se dem, hvis man tager derind. Om mønterne derefter igen kommer i museets magasiner eller kommer til at blive udstillet andre steder, vides endnu ikke. 

Links til artikler:
Møntskat fra Stege tilhørte præst død af pest | Nationalmuseet:
https://bit.ly/moentskat-fra-stege-tilhoerte-praest-doed-af-pest
Sølvskat fra Møn afspejler renæssancens verdensøkonomi | Kristeligt Dagblad:
https://bit.ly/Sølvskat-fra-Møn-afspejler-renæssancens-verdensøkonomi
Møntskat fra Stege tilhørte præst død af pest | TV2 ØST:
https://bit.ly/montskat-fra-stege-tilhorte-praest-dod-af-pest
En spade fuld af sølvmønter | Sjællandske Nyheder
https://bit.ly/en-spade-fuld-af-soelvmoenter


Finder af skatten Lars Høj: